Website TemplatesJoomla TemplatesWeb Hosting
  Home

  Vandring på Korshamn fort

  Brukervurdering: / 1
  DårligBest 

  Lørdag 24. juni blir det historisk vandring på Korshamn fort, utenfor Kjeldebotn.

   

   

  Korshamn fort ligger strategisk til på sydsiden av Ofotfjorden der denne er på sitt smaleste. På andre siden er Ramnes ved innseilinga til Ramsund Orlogsstasjon. For å forsvare Ofotfjorden og den viktige malmeeksporten fra Narvik hadde de norske myndigheter bevilget penger i mellomkrigstiden og skulle etablere faste kanonstillinger på Ramnes og Hamnes. Imidlertid var ikke arbeidet fullført i 1940, kanonene lå lagret på kaia i Trondheim 9. april 1940. Tyske marinegaster som ble landsatt under angrepet på Narvik fant ikke annet enn noen betongfundamenter.

  Den tyske okkupasjonsmakten innså også stedets strategiske verdi og behovet for å beskytte Ofotfjorden. Under krigen bygget tyskerne to torpedobatterier, ett på Korshamn og ett på Porsøya litt lengre inn i fjorden. Da norske styrker overtok Korshamn i 1945, lå det lagret 576 hypermoderne torpedoer hver med en vekt på 1500 kilo. Disse var i bruk frem til 1994.

  I 1980 valgte Forsvaret å modernisere Korshamn med kaianlegg og ett nytt fjellanlegg med fire torpedokanoner. I 1994 ble det kjent at anlegget skulle legges ned og demonteres. Dette ble gjort mot slutten av 1990-tallet. I 2009 ble anlegget solgt til Mona og Kjell Mikalsen som driver stedet og tilbyr overnatting, opplevelser og servering.

   

  Oppmøte på fortet kl. 1400 for de som vil delta på den historiske vandringen. Guide er Trond Blomlie.

  Sist oppdatert (søndag 18. juni 2017 20:20)

   
  Antall på siden nå
  Vi har 18 gjester her nå