Website TemplatesJoomla TemplatesWeb Hosting
  Home

  Narvik Fort

  Brukervurdering: / 0
  DårligBest 
   Lørdag 22. august arrangerer vi historisk vandring til Narvik fort på Framnes. Oppmøte på Framnes ungdomsskole kl. 12. Guide er Viggo Kristensen.

  Narvik fort ble påbegynt i 1940. Fortet besto av ca 50 kanoner. Det var både antiluftvernskyts og kanoner beregnet på skip.

  I tillegg til kanonene besto fortet av store lyskastere, sambandsutstyr, torpedobatteri, landminer, maskingeværreder, sykehus, velferdsbygg, ammunisjonslagre, avstandsmålere , garasjer, verksteder og boligbrakker.

  På Durmålshaugen, mellom Framnes Ungdomsskole og Høyhuset på Framnes, ble det anlagt luftvernartilleri. Mye av stillingen her er helt intakt. Kanonene som en gang sto her var 7,5 cm. Noen av kanonene langs luftvernlinjen var av kaliber 10,5 cm. Mellom kanonene var det anlagt maskingeværreder. Fra oppholdsbunkersene ble det gravet skyttergraver. Like nedenfor selve kanonene var kommandosentralen. I dag kan man se grunnmuren av det som trolig var bygningen. Mannskapet bodde i brakker som lå der Grängeberg-sblokkene står i dag. Også en av maskingeværredene er helt intakt.

  I krysset mellom Arbeiderveien og Storholtveien ligger en liten bunkers. Her hadde tyskerne en avstandsmåler under krigen. Man målteman avstanden til skip på Ofotfjorden. Inne mellom husrekkene på Storholtet ligger nok et luftvernbatteri. Her var det “Tungt luftvernartilleri”, det vil si 10,5 cm artilleri. Litt forbi bebyggelsen på Storholtet finner vi nok et kanonfundament. Her finner vi også en flott og helt intakt utkikkspost. Går vi lenger ned mot flyplassen ser vi flere fundamenter. Det er fundamentene av en lyskaster samt et virkelig forseggjort maskingeværrede. Vandringen forsetter ned mot Framneslia. Oppe på Kvibergan lå det en søkelyskaster samt et maskingeværrede. Her finner vi også et par helt intakte bunkere.

  På Kvitbergan avsluttes den historiske vandringen. Er det fint vær griller vi og koser oss.  Sist oppdatert (onsdag 12. august 2015 20:31)

   
  Antall på siden nå
  Vi har 5 gjester her nå